Filip Matijašić i Karlo Šaban osvojili 12. Veliku nagradu Pazina

10. 8. 2021.

Hrvatski reprezentativci (do 23 godine), 19-godišnji Cerovljan Filip Matijašić (Zrinjevac, Zagreb) i 21-godišnji Karlo Šaban (Sveti Jakov, Jadranovo) pobjednici su 12. Velike nagrade Pazina, najvećeg turnira u parovima u Hrvatskoj i zemljama okruženja koji se u organizaciji Boćarskog kluba Pazin u subotu i nedjelju, 7. i 8. kolovoza 2021. sa središtem događanja u Boćarskom centru “Aleksandar Anzur” igrao na još osam boćališta središnje i sjeverne Istre.

U finalu turnira mladi Matijašić i Šaban su sa 13:7 pobijedili Boru Glavaša (Novo naselje, Poreč) i hrvatskog seniorskog reprezentativca, nekadašnjeg svjetskog viceprvaka upravo u parovima i pobjednika VN Pazina iz 2015. godine Nenada Tadića (Istra Poreč).

Upisali su se tako Matijašić i Šaban na vječnu listu pobjednika turnira kao sigurno najmlađi par koji je ikada stigao do pobjedničkog pehara, a na kojoj se već nalazi niz renomiranih imena iz svijeta boćanja, između ostalih i svjetski prvaci upravo u parovima Dinko Beaković (Vargon, Rijeka) i Valter Ivančić (Pazin), Slovenac Jure Kozjek, ali i svjetski prvaci u ostalim disciplinama Alen Guštin (Pazin) i Slovenac Aleš Borčnik.

Ostavili su iza sebe ovogodišnji pobjednici turnira mnoga renomiranija i iskusnije imena iz svijeta boćanja, na turniru na kojem je ove godine nastupilo devet aktualnih ili bivših svjetskih i europskih prvakinja i prvaka koji u svojoj kolekciji imaju 18 svjetskih i šest europskih naslova prvaka kao što su Alen Guštin, Valter Ivančić, Marin Ćubela, Leo Brnić, Nives Jelovica, Slovenci Dejan Tonejc, Anže Petrič, Gregor Moličnik, Damjan Sofronievski, Tadeja Petrič, ali i ostali hrvatski i slovenski reprezentativci Petar Barlian, Bruno Kraljić, Gregor Sever, Gregor Oprešnik, Martin Zdauc, Tadej Premru, Erik Petrič, Jaka Kosirnik.

Na svom putu do naslova Matijašić i Šaban su ostvarili sedam pobjeda od koji su prvu veliku ostvarili u osmini finala u kojoj su sa perfektnih 13:0 s trona skinuli do tog trenutka aktualne pobjednike iz 2019. Petra Barliana (Pula) i Benjamina Guština (Pazin). Potom je put do polufinala Filipu i Karlu bio potpuno otvoren jer im je po rejtingu možda i najjači slovenski par turnira, kojeg su činili nekadašnji svjetski i europski prvak upravo u parovima Dejan Tonejc i nekadašnji juniorski svjetski prvak u parovima, mladi Erik Čeh, morao predati susret bez borbe zbog zdravstvenih problema Čeha. U polufinalu su pak Matijašić i Šaban sa 13:2 nadvisili još jedan par mladih hrvatskih reprezentativaca, Lovru Šipeka i Leona Petza (Sv. Jakov).

Tadić i Glavaš su do finala upisali šest pobjeda, te jedan poraz još u natjecanju po skupinama. U četvrtfinalu su bili bolji od Matea Načinovića (Istra Poreč) i Davora Jelovice (Pula) 12:9, dok su u polufinalu sa 13:5 preskočili Slovence Gašpera Kraševca i Gašpera Povha.

Nenad Tadić je proglašen najboljim igračem turnira, Filip Matijašić najboljim bližačem, a Karlo Šaban najboljim izbijačem.

Valja izdvojiti i da su na turniru u konkurenciji ukupno 72 para iz Slovenije, Italije i Hrvatske nastupila i tri ženska para od kojih je hrvatski par reprezentativki Nives Jelovica (Labin) i Nikol Marelja Bošnjak (Čavle ŠB) stigao do osmine finala u kojem su ih zaustavili Tadić i Glavaš (12:9). Jelovica i Marelja Bošnjak su prethodno u šesnaestini finala sa 13:6 eliminirale aktualnog svjetskog prvaka u disciplini pojedinačno klasično Marina Ćubelu i Zlatka Marovića.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPrint this page